In het bedrijfsleven, net als in het echte leven, is een mens een slechte beoordelaar van tijd.
In deze tijd van het jaar worden in de meeste bedrijven de budgetten en plannen voor 2023 afgerond (nadat het Finance-team hun ‘inflatiecorrectie’ heeft uitgevoerd), en worden teams optimistisch. Ze dromen over alle projecten die ze zullen doen, nieuwe producten die ze zullen leveren en hoe ze de GTM ondertussen volledig zullen vernieuwen via dit nieuwe verbazingwekkende framework. Daarom hebben we altijd haast zodra Q1 eindigt… toch?
Als we vooruit plannen, overschatten we wat we op korte termijn kunnen doen, maar onderschatten we wat we op lange termijn kunnen doen (oa bekend als Gates’ Law).
In januari zijn we allemaal erg optimistisch over dit eindeloze nieuwe jaar dat voor ons ligt en alle dingen die we gaan doen (iemand al goede voornemens voor het nieuwe jaar?). Als mensen na drie jaar stoppen met werken, zijn ze altijd verbaasd over de hoeveelheid dingen die ze konden doen en de vooruitgang die ze konden boeken.
We overdrijven tijd… altijd….in alle richtingen. Moeten we misschien bij het maken van onze bedrijfsplannen voor 2023 de regel van 3 hanteren?
Om onze plannen voor het jaar realistisch te maken, delen we deze door 3*, maar vermenigvuldigen we ons 5-jarenplan met 3? Of zijn we slim genoeg om hier ook een oplossing voor te vinden?
*BONUS voor onze corporate medewerkers hier is de mogelijkheid om ‘under promise en over deliver en aan het einde van het jaar die ‘exceeds expectations’ te krijgen bij de beoordeling – we hebben eigenlijk al een incentive.😉